Placki wileńskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki obrane

    2 kg
  • jajko

    2 szt
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki zetrzeć na tarce.
2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbić do utartych ziemniaków. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Stopniowo dodawać ubitą pianę do masy ziemniaczanej.
4. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
5. Rozgrzać na patelni tłuszcz , nakładać porcje masy łyżką stołową. Obsmażać z obydwu stron. Podawać na słodko z cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiktor188 22.11.2010 14:09
pycha
Joanna108 16.11.2010 12:47
Pewnie są bardziej puszyste od tych tradycyjnych.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat