Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Placki wileńskie

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki obrane
2 kg
jajko
2 szt
mąka ziemniaczna
2 łyżki
sól
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placki wileńskie

1. Ziemniaki zetrzeć na tarce.
2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wbić do utartych ziemniaków. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Stopniowo dodawać ubitą pianę do masy ziemniaczanej.
4. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
5. Rozgrzać na patelni tłuszcz , nakładać porcje masy łyżką stołową. Obsmażać z obydwu stron. Podawać na słodko z cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiktor188 22.11.2010 14:09
pycha
Joanna108
Joanna108 16.11.2010 12:47
Pewnie są bardziej puszyste od tych tradycyjnych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak