Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki warzywne z roszponką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 700 g
cukinia 1,5 sztuki
roszponka 180 g
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
sól
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placki warzywne z roszponką

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Następnie tak przygotowane warzywa ścieramy w maszynce elektrycznej z nakładką na placki ziemniaczane wraz z cukinią i roszponką. Bądź po prostu wszystkie warzywa ścieramy na tarce do placków ziemniaczanych, a roszponkę rozdrabniamy blenderem i łączymy razem.

Następnie dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wszystko razem mieszamy.

Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem czarnym i ziołowym. Dokładnie mieszkamy.

Smażymy nakładając po jednej łyżce „ciasta” na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym.

Te placki są doskonałą metodą na przemycenie warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 27.02.2014 00:17
smakowity dodatek..pycha
Alex_M 22.02.2014 15:41
z roszponką! bomba :D
Adamorek 22.02.2014 11:45
ale fajne placuszki
kornelcia 22.02.2014 11:37
smakowity pomysł
as28 22.02.2014 11:17
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak