Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki warzywne z chlebem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

ziemniaki 6 średnich
marchew 1 średnia
kapusta pekińska 1/2 małej główki
jajko 2 szt
chleb czerstwy 2 kromki
mąka 3 łyżki
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

Sos

jogurt naturalny 150 ml
ketchup pikantny 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
szczypiorek kilka piórek
sól do smaku

Porada

Do placków można dodać samą śmietanę.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki warzywne z chlebem

Ziemniaki i marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach, kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy do miski i solimy do smaku, dodajemy jajka i mąkę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż warzywa puszczą sok . Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do masy,przyprawiamy pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby chleb wchłonął sok i smażymy na oleju na złoty kolor.
Sos: mieszamy jogurt z keczupem, dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekany szczypiorek, solimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 20.12.2016 17:51
fajny przepis
2milutka 20.12.2016 17:45
całkiem smaczne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak