Placki twarogowo-owocowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • twaróg półtłusty

    100 gram
  • jeżyny

    25 gram
  • jabłko

    25 gram
  • mąka pszenna

    30 gram
  • mąka ziemniaczana

    10 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • olej do smażenia

Dodatki

  • śmietana 18 proc

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki twarogowo-owocowe foto
Ser włożyć do miski i dodać żółtko. Jabłko zetrzeć na tarce i razem z jeżynami (u mnie z własnych przetworów) i mąkami dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Białko ubić i wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami.
Krok 2 - Placki twarogowo-owocowe foto
Na rozgrzany tłuszcz wykładać ciasto łyżką.
Krok 3 - Placki twarogowo-owocowe foto
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 4 - Placki twarogowo-owocowe foto
Podawać na gorąco ze śmietaną i cukrem.
hahanka
Trzeba uważać przy obracaniu placków na 2 stronę, bo są one delikatne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 12.03.2015 11:39
Dawno takich nie robiłam placków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat