Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki twarogowo-owocowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

twaróg półtłusty 100 gram
jeżyny 25 gram
jabłko 25 gram
mąka pszenna 30 gram
mąka ziemniaczana 10 gram
jajko 1 sztuka
olej do smażenia

Dodatki

śmietana 18 proc
cukier

Porada

Trzeba uważać przy obracaniu placków na 2 stronę, bo są one delikatne.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki twarogowo-owocowe

Kroki postępowania

1
Ser włożyć do miski i dodać żółtko. Jabłko zetrzeć na tarce i razem z jeżynami (u mnie z własnych przetworów) i mąkami dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Białko ubić i wymieszać delikatnie z pozostałymi składnikami.
Krok 1 - Placki twarogowo-owocowe foto
2
Na rozgrzany tłuszcz wykładać ciasto łyżką.
Krok 2 - Placki twarogowo-owocowe foto
3
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 3 - Placki twarogowo-owocowe foto
4
Podawać na gorąco ze śmietaną i cukrem.
Krok 4 - Placki twarogowo-owocowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.03.2015 11:39
Dawno takich nie robiłam placków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak