Przepis i sposób przygotowania na: Placki tortilla Zewy
Do wody wlać olej.
W mące zrobić wgłębienie i wlewając wodę mieszać Drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Następnie wyłożyć wszystko na blat i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Włożyć je do woreczka i schować do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie z ciasta uformować wałek i pociąć na 8 części. Uformować z ciasta kulki, ułożyć na tacy lub desce i przykryć ściereczką, zostawić na kilkanaście minut.Potem każdą kulkę bardzo cienko wałkować na w miarę okrągłe placki. Każdy placek kłaść na bardzo gorącą patelnię bez dodatku żadnego tłuszczu i smażyć około 35 sekund do pojawienia się pęcherzyków na cieście i ciemnych plamek.
Odwrócić placek na drugą stronę i smażyć kolejne sekundy tak samo jak pierwszą stronę.Usmażone placki układać w garnku i od razu przykrywać garnek pokrywką ( można zawijać w wilgotną ściereczkę ).
Na usmażone placki nakładać nadzienie i zawijać w rożki lub rulony.
Placki można przechowywać kilka dni w lodówce ale trzeba je szczelnie zawinąć aby nie wysychały.
Potem można podgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej.