Placki tortilla Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szk typ 450
  • sól

    1/3 łyżeczka
  • gorąca woda

    1/2 szk do 3/4
  • olej rzepakowy

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Do wody wlać olej.
W mące zrobić wgłębienie i wlewając wodę mieszać Drewnianą łyżką do połączenia się składników.
Następnie wyłożyć wszystko na blat i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.
Włożyć je do woreczka i schować do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie z ciasta uformować wałek i pociąć na 8 części. Uformować z ciasta kulki, ułożyć na tacy lub desce i przykryć ściereczką, zostawić na kilkanaście minut.Potem każdą kulkę bardzo cienko wałkować na w miarę okrągłe placki. Każdy placek kłaść na bardzo gorącą patelnię bez dodatku żadnego tłuszczu i smażyć około 35 sekund do pojawienia się pęcherzyków na cieście i ciemnych plamek.
Odwrócić placek na drugą stronę i smażyć kolejne sekundy tak samo jak pierwszą stronę.Usmażone placki układać w garnku i od razu przykrywać garnek pokrywką ( można zawijać w wilgotną ściereczkę ).
Na usmażone placki nakładać nadzienie i zawijać w rożki lub rulony.
Placki można przechowywać kilka dni w lodówce ale trzeba je szczelnie zawinąć aby nie wysychały.
Potem można podgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 04.08.2015 13:35
dziękuję i polecam, domowe zawsze najlepsze.
dollce 03.08.2015 23:39
Uwielbiam. Super przepis
Catti 03.08.2015 18:51
na pewno wypróbuję
pestka 03.08.2015 12:09
super propozycja
matesko 03.08.2015 11:31
warto zrobić
Helena63 03.08.2015 10:56
przy najbliższej okazji chętnie wypróbuję
patryska76 03.08.2015 10:12
koniecznie muszę wypróbować ten przepis ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat