Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki sojowe curry

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 litr
jogurt naturalny 2-3 łyżki
jaja 2 średnie
mąka pszenna 1 szklanka
cebula 1 średnia
curry 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
sól do smażenia
pieprz do smaku
kumin do smaku
majeranek do smaku
soja 200 (ekologiczna)

Przepis i sposób przygotowania na: placki sojowe curry

Soję niemodyfikowaną genetycznie (GMO free) moczyć minimum 12 godzin. Ziarno odcedzić i przepłukać. Wsypać do blendera lub dużego rozdrabniacza, zalać 2 szklankami wody i jak najdrobniej rozdrobnić. Można dolać w trakcie więcej wody jeśli pojemność naczynia na to pozwala. Masę przełożyć do dużego garnka dolać resztę wody i wstawić na gaz. Po zagotowaniu gotować około 10-15 minut na małym ogniu mieszając drewnianą łyżką. Soja bardzo się pieni podczas zagotowywania, ma też tendencję do przywierania do dna.
Po ostygnięciu masę przecedzić przez sito.
Do mleka sojowego dodać łyżeczkę jogurtu wymieszać i odstawić na 12-24 godziny w ciepłe miejsce i zużyć jako jogurt.
Do odcedzonej części stałej też dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać i odstawić na 24-48 godzin w temperaturze pokojowej.
Soja nabiera jogurtowego smaku. Bakterie jogurtowe poprawiają też strawność soi oraz zwiększają przyswajalność składników.

Po ukwaszeniu soi dodać do niej jajka, mąkę (uniwersalną), przyprawy, rozdrobnioną cebulę i czosnek, zioła. Dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być jak na placki.

Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odkładać na papierowe ręczniki kuchenne aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.

Smakują na ciepło i na zimno. Można je mrozić. Mi smakują z keczupem.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 08.03.2014 06:50
pyszne placki
Katarzyna59 28.01.2014 09:16
przepyszne
Katarzyna/kate1980 23.01.2014 21:26
koniecznie muszę wypróbować
Alex_M 23.01.2014 15:47
rewelacyjny pomysł :)
ONY_za_kare 22.01.2014 22:12
świetny pomysł na placuszki. fajnie, że można przy okazji zrobić sojowy jogurt ;)
olkaaa 22.01.2014 07:50
chętnie spróbuję
fotoviderek 22.01.2014 07:36
Bardzo apetyczne placuszki :)
aisoglam 21.01.2014 16:13
Przepyszna propozycja!
V_kuchareczka 21.01.2014 11:51
ciekawy pomysł
Gary Michy 20.01.2014 21:54
Bardzo ciekawe placuszki :)
w mojej kuchni 20.01.2014 20:24
ciekawy smak mają
Monika-twin 20.01.2014 20:02
Ale pycha placki
Mniam 20.01.2014 19:43
Bardzo ciekawe placuszki. Wspaniały pomysł.
Monika10 20.01.2014 19:32
prezentują się znakomicie
Romanowka 20.01.2014 19:28
Dawno nie jadłam soi, te placuszki muszą być pyszne.
as28 20.01.2014 19:12
fajne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak