Przepis i sposób przygotowania na: placki sojowe curry
Po ostygnięciu masę przecedzić przez sito.
Do mleka sojowego dodać łyżeczkę jogurtu wymieszać i odstawić na 12-24 godziny w ciepłe miejsce i zużyć jako jogurt.
Do odcedzonej części stałej też dodać 1-2 łyżki jogurtu, wymieszać i odstawić na 24-48 godzin w temperaturze pokojowej.
Soja nabiera jogurtowego smaku. Bakterie jogurtowe poprawiają też strawność soi oraz zwiększają przyswajalność składników.
Po ukwaszeniu soi dodać do niej jajka, mąkę (uniwersalną), przyprawy, rozdrobnioną cebulę i czosnek, zioła. Dokładnie wymieszać. Konsystencja ma być jak na placki.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odkładać na papierowe ręczniki kuchenne aby nadmiar tłuszczu wsiąkł w papier.
Smakują na ciepło i na zimno. Można je mrozić. Mi smakują z keczupem.
Smacznego.