Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki serowo-czosnkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3-4 duże
czosnek 4 ząbki
płatki kukurydziane 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
mąka pszenna 2-3 łyżki
mąka kukurydziana 2-3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
olej ryżowy
twaróg 250 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Placki serowo-czosnkowe

Kroki postępowania

1
Twaróg utrzeć z jajkami, sodą i solą na jednolitą masę.
Krok 1 - Placki serowo-czosnkowe foto
2
Dosypać płatki ziemniaczane (puree ziemniaczane w proszku), mąkę pszenną i kukurydzianą oraz dodać wyciśnięty czosnek.
Krok 2 - Placki serowo-czosnkowe foto
3
Dokładnie wymieszać na jednolite półpłynne ciasto - grudki białego sera mogą pozostać, masa nie musi być idealnie gładka.
Na średnio rozgrzany olej ryżowy (lub inny) kłaść łyżką średnie porcje masy i smażyć z obu stron na złocisty kolor.
Krok 3 - Placki serowo-czosnkowe foto
4
Usmażone placuszki osączyć na ręcznikach papierowych i podawać na gorąco z dodatkiem ketchupu, kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu greckiego, albo innym dowolnym dodatkiem.
Krok 4 - Placki serowo-czosnkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 07.03.2013 10:46
bardzo apetyczne placuszki
Bernadeta 06.03.2013 08:09
no i brawo,ja też bardzo lubie czosnek i zapach wcale mi nie przeszkadza
Habibi 01.03.2013 11:03
Zawsze coś nowego ;) Uwielbiam smak czosnku i pakuję go, gdzie tylko mogę :)
Kasia36 20.02.2013 20:29
nowości :)
Malinka 09.02.2013 15:17
Wypróbuję przy najbliższej okazji, bo wyglądają bardzo apetycznie:)
oilliwka 08.02.2013 14:42
Pysznie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak