Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki selerowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler korzeniowy 400 g
ziemniaki 100 g
orzechy włoskie 60 g
jajko 2 szt
mąka 3 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki selerowe

Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno. Orzechy grubo posiekałem. Rozdrobniony seler, ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami, mąką, solą, pieprzem i startą skórką z połowy cytryny.

Na patelni rozgrzałem łyżkę tłuszczu, ciasto kładłem łyżką na patelni, lekko je rozpłaszczając.
Placki smażyłem na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty na złocisty kolor.
Podałem z jabłkową śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 10.04.2016 10:45
świetny pomysł, mniam
RenataZ-et 10.04.2016 10:24
fajne są takie placuszki
cukiereczek 10.04.2016 08:46
takie placuszki chętnie zjem
Ada-Gaba 09.04.2016 22:55
ciekawy przepis
Iwusia 09.04.2016 22:46
lubię bardzo takie placuszki
joannaa24 09.04.2016 20:53
Z tą śmietaną na pewno smakują wyśmienicie :)
sezamek 09.04.2016 20:26
Fajne placuszki :)
Mniam 09.04.2016 19:28
Ciekawe wykorzystanie selera. Przy okazji wypróbuję przepis :)
Wiktoria29 09.04.2016 19:07
ciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze takich
ilka01 09.04.2016 18:25
super przepis :)
luna76 09.04.2016 18:21
super!!! skojarzyły mi się z plackami z cukinii :D
Marta Ryżek-Kalkowska 09.04.2016 18:08
Bardzo apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak