Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym

Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ryż

    2 woreczki
  • ser żółty

    15 dag
  • jajka

    3 szt
  • cebula

    1 szt
  • mąka

    3 łyżki
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka płaska
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • koperek suszony

    1 łyżka kopiasta
  • olej

    do smażenia

dip

  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • papryka czerwona

    0,5 szt
  • koperek

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym foto
Ryż gotujemy /do miękkości/ w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub bulionie, odsączamy i studzimy. Cebule obieramy, drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Do ryżu dodajemy starty żółty ser, zeszkloną cebulę, mąkę, suszony koperek i przyprawy.
Krok 2 - Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym foto
Następnie dodajemy rozmącone widelcem jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Z przygotowanej masy ryżowo-serowej formujemy placuszki i smażymy na patelni.
Krok 4 - Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym foto
Placki obsmażamy na rumiano z obu stron i przekładamy na papierowy ręcznik by odsączyć z tłuszczu. Przygotowujemy dip: gęsty jogurt naturalny mieszamy z oliwą z oliwek , dodajemy drobno pokrojoną paprykę i koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 5 - Placki ryżowo-serowe z dipem jogurtowo-koperkowym foto
Placki ryżowo-serowe podajemy na gorąco. Mogą być dodatkiem do mięsa lub stanowić potrawę dla jaroszy.
Do przygotowania dipu użyłam gęstego jogurtu naturalnego i oliwy z oliwek by go trochę rozrzedzić - jeśli użyjemy jogurtu rzadszego nie ma potrzeby dodawać oliwy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

20.07.2016 14:12
bardzo dobre

JellyFruits

13.06.2016 09:46
a wygladaja jak kotlety mielone:-]

halina17

12.06.2016 22:40
Dobre placki

Bernadeta1

12.06.2016 21:33
chętnie bym zjadła taki obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat