Placki ryżowe z pomidorami

Placki ryżowe z pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    230 dag
  • ser żółty

    20 dag
  • śmietana

    200 ml
  • jajka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na zozgrzanym maśle zeszklić pokojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, nastęnie dodajemy ryż i zalewamy go dwiema szkalnkami wody, dodajemy odrobinę soli.
Gotować aż ryż wchłonie wodę mieszać co jakiś czas.
Ugotowany ryż studzimy, dodajemy jajka oraz posiekane zioła(np. majeranek,natka pietruszki), doprawić solą i pieprzem..składmniki wymieszać i formować niedużeplacuszki, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.po usmażeniu układać na papierowym ręczniku by osączyć nadmiar tłuszczu.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć go ze śmietaną doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem nastęnie układać w nim pomidory, placki.Całość polać sosem i posypać ziołami.Piec ok 15 min. w temp. 220stopni

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat