Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki przenno-kukurydziane z owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka kukurydziana 3/4 szklanki
mleko 3,2% 0,5 szklanki
jajko 1
jabłko 1
banan 1
syrop z czarnej porzeczki 30 ml
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

Porada

Dzięki wodzie gazowanej placki będą bardziej chrupiące po usmażeniu. Syrop z czarnej porzeczki zastąpił cukier, którego nie musimy już dodawać do ciasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki przenno-kukurydziane z owocami

Maki mieszamy, dodajemy mleko, wodę, jajko, sól, syrop z czarnej porzeczki i sól, wszystko mieszamy do jednolitej gęstej masy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajmy trochę mleka. Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki a banana obieramy i drobno kroimy lub rozgniatamy widelcem. Mieszamy z ciastem. Smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor. Podajemy gorące np z bitą śmietaną i polewami lub sosami. Albo z dowolnymi ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 03.02.2017 13:15
Fajnie wygląda
endzi
endzi 03.02.2017 11:17
wygladaja smacznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak