Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po Węgiersku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
jajko 2 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
ząbki czosnku 2 szt
ser żółty 5 dkg

Sos

karkówka wieprzowa 1 kg
papryka czerwona 1 szt
pomidory suszone Smak 2 szt
ziele angielskie 2 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
sól i pieprz do smaku

Porada

Niewykorzystany gulasz można podać z ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po Węgiersku

Mięso opłukać pokroić w drobna kostkę. Dusić z przyprawami i suszonymi pomidorami do miękkości. Pod koniec dodać oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę pokrojoną w drobną kostkę.

Połowę ziemniaków ścieramy na grubych oczkach, drugą połowę oraz cebulę na drobnych. Odsączamy. Dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek oraz pozostałe składniki.Smażymy na dużej patelni na rozgrzanym oleju.
Na usmażony placek dajemy gulasz i przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch ścieramy żółty ser.
Można je podawać z surówką z marchewki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 01.04.2017 17:20
smaczne placki
Ela15 05.12.2016 12:16
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak