Placki po Węgiersku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    400g
  • smalec

    2łyżki
  • cebula

    2szt
  • woda

    szklanka
  • papryka ostra mielona

    1łyżeczka
  • majeranek Prymat

    1łyżeczka
  • czosnek

    2ząbki
  • przecier pomidorowy

    2łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki po Węgiersku foto
Mięso kroimy obtaczamy w mące podsmażamy na złocisty kolor.
Krok 2 - Placki po Węgiersku foto
Cebulkę podsmażamy
Krok 3 - Placki po Węgiersku foto
Do cebuli dodajemy , majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy wodę i mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu, wrzucamy mięso i przykrywamy pokrywką.
Krok 4 - Placki po Węgiersku foto
Teraz wszystko dusimy na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody aby mięso nam się nie przypaliło. Po tym czasie do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy aż lekko zmięknie. Na koniec dorzucamy przecier pomidorowy. doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Zostawiamy na ogniu jeszcze 5 minut.
Krok 5 - Placki po Węgiersku foto
Smażymy placki

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta1986 09.11.2015 23:09
pyszności mniam
Anna169Hosz 09.11.2015 21:39
Bardzo apetyczne!
Wafelek2601 09.11.2015 20:11
Super danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat