Placki po węgiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki

  • ziemniaki

    4 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • olej

    do smażenia
  • sól

    do smaku

Gulasz

  • szynka wieprzowa

    500 gram
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • pieczarki

    3 szt.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    300 ml.

Zaklepka

  • mąka ziemniaczana

    1/2 łyżeczki
  • woda zimna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki po węgiersku foto
Ziemniaki obrać, pokroić na małą kostkę i umieścić w blenderze. Zmielić. Dodać jajko, cebulę, sól. Dalej miksować. Dodać mąkę, wymieszać. Nakładać łyżką placki na rozgrzany olej.
Krok 2 - Placki po węgiersku foto
Nakładać łyżką placki na rozgrzany olej. Smażyć na złoto z każdej strony.
Krok 3 - Placki po węgiersku foto
Sos: Mięso pokroić w małą kostkę. Przyprawić. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażyć. Potem przykryć pokrywka, dolać 100 ml. wody i dusić ok. 30 min.
Krok 4 - Placki po węgiersku foto
Paprykę pokroić w małą kostkę i dodać do sosu. Dalej przykryć, i dusić na małym ogniu kolejne 30 min.
Krok 5 - Placki po węgiersku foto
Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Dodać do gulaszu. Wlać resztę wody. Gotować ok 15 min. Zrobić zaklepkę. Rozmieszać z sosem. Chwilkę gotować i wyłączyć. Gulasz nakładać na placki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mami93 28.03.2015 00:46
moje ulubione
berys18 20.03.2015 12:23
od patrzenia ślinka leci, jedno z lepszych dań
Wiktoria29 18.03.2015 21:09
uwielbiam placki w takiej wersji
Internetowa Kuchnia 18.03.2015 19:25
Uwielbiam!!! :)
misia53 18.03.2015 19:22
ja chcę bez śmietany......, bardzo proszę......
mirosława4 18.03.2015 18:32
apetyczne !
paulette17 18.03.2015 16:58
Ze śmietaną nigdy nie jadłam. Będę musiała spróbować :)
Lucan 18.03.2015 16:52
uwielbiam, brakuje tylko keksa ze śmietany:)
jagoda5913 18.03.2015 16:28
Pyszne,,,:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat