Placki po węgiersku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • PLACKI: ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    2
  • mąka pszenna

    1/4 szkl
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

  • pieprz

  • olej do smażenia

  • papryka czerwona

    1
  • pieczarki

    50 dkg
  • cebule

    3
  • kostki rosołowe miięsne

    2
  • cukier

    2 łyżeczki
  • tabasco

  • pieprz i sól

  • mąka

  • śmietana

  • olej do smażenia

  • sos

    1 kg
  • wieprzowina

    1 (łopatka)
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy

    2,5 łyż
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PLACKI:Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odlewamy sok, dodajemy cebulę, mąkę jajka, vegetę, pieprz i smażymy na oleju.
SOS: Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę i posypujemy 1 łyżką papryki słodkiej, dodajemy 2-3 krople tabasco, delikatnie solimy, pieprzymy i zostawiamy na minimum 30 min.
W międzyczasie kroimy cebule w sporą kostkę i podsmażamy na oleju.
Na osobnej patelni i na bardzo mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso, często mieszając.
Musi być największy płomień! Wtedy mięso będzie niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach.
Po ok. 5 min. mocnego smażenia mięso przerzucamy do cebuli, dolewamy wody- tak aby mięso było całe zakryte.
Patelnię na której smażyło się mięso obmywamy wodą, zagotowujemy i dolewamy soki do mięsa.
Dusimy pod przykryciem ok 50 min. na średnim ogniu- lepiej na małym niż dużym.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, podsmażamy na patelni, następnie dorzucamy do gara z mięchem.
Paprykę myjemy, kroimy w paski i dodajemy. Wszystko dusimy jeszcze ok 7 min.
Po tym czasie sos doprawiamy cukrem, 2-3 kroplami tabasco, solą i pieprzem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i kostki mięsne.
Mąkę mieszamy z zimną wodą i zalewamy sos stale mieszając.
Doprawiamy ostatecznie do smaku.

Usmażone na patelni placki kładziemy na talerzu, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką placka, na to znowu sos
i śmietana.
Można posypać ulubioną zieleniną, koperkiem, natką pietruszki czy szczypiorem.

SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 29.09.2016 22:36
wyglądają pysznie
lara 30.07.2013 14:03
rewelacyjne
Niunia1 09.03.2012 10:36
ja też!:)
agunesu 09.03.2012 10:19
bardzo lubie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat