Przepis i sposób przygotowania na: Placki kukurydziane z klopsikami
Ser żółty zetrzeć na tarce (grube oczka ),
kukurydze odsączamy z wody, przekładam do miski łączymy z startym serem, jajkami ,posiekaną zieloną pietruszką ,mąką kukurydzianą i ziemniaczaną,
doprawiamy do smaku pieprzem i solą,
wszystko razem dokładnie mieszamy,
smażymy placuszki na gorącym oleju.
2. Farsz na klopsiki ;
mięso łączymy z jajkiem ,dodajemy odciśnięta kajzerką ,1/2 pokrojonej cebulki,
przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy,formujemy klopsiki.
Klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju.
3.Sos pieczarkowy ;
pieczarki oczyszczamy, część ścieramy na tarce o grubych oczkach, część kroimy ,wkładamy do rondla i smażymy na oleju ,dodajemy drugą część pokrojonej cebulki dusimy do miękkości dolewamy wody aby pieczarki były przykryte,dodajemy kostkę bulionową ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w 1/4 szklanki wody.Na sam koniec dodajemy dużą łyżkę śmietany .
Klopsiki wkładamy do sosu .
4.Na talerzu układamy placuszki ,polewamy sosem z klopsikami ,.dekorujemy listkami bazylii.