PLACKI KUKURYDZIANE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki

  • kukurydza w puszce

    200 g
  • jajko

    1 szt.
  • mąka

    3 łyżki
  • mleko

    łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej

  • sól

  • kurkuma

    1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/3 łyżeczki

Dodatkowo

  • sos czosnkowy

  • pomidorki koktajlowe

  • cebula czerwona

    łyżka posiekanej
  • natka pietruszki

    łyżka posiekanej
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kukurydzę osączam z zalewy, miksuję na papkę ze słodką papryką i kurkumą, przekładam do miski.
Do kukurydzy wbijam jajko i wlewam mleko, mieszam. Następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, delikatnie mieszam.
Patelnię smaruję olejem (odrobinę za pomocą pędzelka) , rozgrzewam.
Nakładam po łyżce masy na patelnie, lekko spłaszczam. Smażę po 1,5 minuty z każdej strony.
Placki podaję z sosem czosnkowym i pomidorkami posypane natką pietruszki i czerwoną cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:23
Polecam, są bardzo smaczne. Idealne na śniadanie. :)
Kulinarna Ja 01.02.2018 08:05
Ooo bardzo fajny przepis, zapisuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat