Placki jaglano-gryczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    100 g
  • mleko

    1 i 1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • banan

    1/2 sztuki + do podania
  • jajko

    1 sztuka
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • mąka gryczana

    pełnoziarnista 3 łyżki
  • mąka ryżowa

    pełnoziarnista 1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej

    ok. 1 łyżka do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną ze szczyptą soli gotujemy w 1 szklance mleka. Studzimy.

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, jajko, pozostałe mleko, cukier z wanilią i obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.

Patelnię delikatnie smarujemy olejem za pomocą pędzelka i smażymy placuszki na rumiano z obu stron.

Podajemy z jogurtem, owocami i/lub kremem jaglanym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 28.02.2018 11:27
pychotka:) zdrowe i pyszne!
bietka 27.02.2018 17:59
Koniecznie muszę takie zrobić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat