Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki jaglane z dynią, pomarańczą podawane z powidłami śliwkowymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Placki z tego przepisu są niezwykle aromatyczne i sycące. Kasza jaglana oraz dynia zapewniają solidną dawkę zdrowia, a dodatek pomarańczy i powideł śliwkowych niezwykły smak. Świetnie sprawdzają się jako danie na wynos jako śniadanie czy lunch.

Składniki:

jaglanka

kasza jaglana 0.5 szklanki
daktyle suszone 10 sztuk
mleko 1 szklanka
woda 0.5 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki

mus dyniowy

dynia 200 gramów
pomarańcza 1 sztuka

pozostałe składniki

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 8 dużych łyż.
masło 82% 1 łyżka
powidła śliwkowe 1 słoik

Porada

Jeśli nie masz czasu na gotowanie jaglanki zastąp ją płatkami jaglanymi. Zalej płatki i daktyle wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Nie musisz ich blendować.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki jaglane z dynią, pomarańczą podawane z powidłami śliwkowymi

Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Zalej ją w garnku mlekiem i wodą. Dodaj cynamon, kardamon oraz posiekane drobno daktyle. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowaną jaglankę zblenduj (na gładką masę lub jeśli wolisz- pozostaw częściowo grudki).

Dynię pokrój w kostkę i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 min. Do upieczonej dyni dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (ok. 50 ml) oraz startą z niej skórkę. Całość zblenduj.

Jaglankę i dynię wymieszaj razem z jajkami i mąką. Rozgrzej patelnię i smaż z powstałego ciasta placuszki (na niewielkiej ilości masła). 

Placki najlepiej smakują posmarowane powidłami śliwkowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak