Placki jaglane z dynią, pomarańczą podawane z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Placki z tego przepisu są niezwykle aromatyczne i sycące. Kasza jaglana oraz dynia zapewniają solidną dawkę zdrowia, a dodatek pomarańczy i powideł śliwkowych niezwykły smak. Świetnie sprawdzają się jako danie na wynos jako śniadanie czy lunch.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

jaglanka

  • kasza jaglana

    0.5 szklanki
  • daktyle suszone

    10 sztuk
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    0.5 szklanki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Kardamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki

mus dyniowy

  • dynia

    200 gramów
  • pomarańcza

    1 sztuka

pozostałe składniki

  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    8 dużych łyż.
  • masło 82%

    1 łyżka
  • powidła śliwkowe

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Zalej ją w garnku mlekiem i wodą. Dodaj cynamon, kardamon oraz posiekane drobno daktyle. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowaną jaglankę zblenduj (na gładką masę lub jeśli wolisz- pozostaw częściowo grudki).

Dynię pokrój w kostkę i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 min. Do upieczonej dyni dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (ok. 50 ml) oraz startą z niej skórkę. Całość zblenduj.

Jaglankę i dynię wymieszaj razem z jajkami i mąką. Rozgrzej patelnię i smaż z powstałego ciasta placuszki (na niewielkiej ilości masła). 

Placki najlepiej smakują posmarowane powidłami śliwkowymi.

Jeśli nie masz czasu na gotowanie jaglanki zastąp ją płatkami jaglanymi. Zalej płatki i daktyle wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Nie musisz ich blendować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat