Przepis i sposób przygotowania na: Placki jaglane z dynią, pomarańczą podawane z powidłami śliwkowymi
Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Zalej ją w garnku mlekiem i wodą. Dodaj cynamon, kardamon oraz posiekane drobno daktyle. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowaną jaglankę zblenduj (na gładką masę lub jeśli wolisz- pozostaw częściowo grudki).
Dynię pokrój w kostkę i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 min. Do upieczonej dyni dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy (ok. 50 ml) oraz startą z niej skórkę. Całość zblenduj.
Jaglankę i dynię wymieszaj razem z jajkami i mąką. Rozgrzej patelnię i smaż z powstałego ciasta placuszki (na niewielkiej ilości masła).
Placki najlepiej smakują posmarowane powidłami śliwkowymi.