Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza gryczana
1 szklanka -
jajko
1 szt -
ziemniaki
1 szt -
kasza manna
5 łyzek -
dżem
do smaku -
olej do smażenia
do smaku -
sól
do smaku
Przepis i sposób przygotowania PLACKI GRYCZANE
Rozgnieć widelcem albo zmiel w maszynce .
Ziemniak zetrzyj na tarce do ziemniaków.
Dodaj do kaszy z jajkiem i kaszą manną, dodaj szczyptę soli.
Wyrób na gładką masę.
Na rozgrzanym oleju smaż placki z obu stron na złoto.
Podawaj z miodem lub dżemem np. wiśniowym lub z czarnej porzeczki.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)