PLACKI GRYCZANE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • ziemniaki

    1 szt
  • kasza manna

    5 łyzek
  • dżem

    do smaku
  • olej do smażenia

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę przepłucz na sicie,ugotuj na sypko w osolonym wrzątku.
Rozgnieć widelcem albo zmiel w maszynce .
Ziemniak zetrzyj na tarce do ziemniaków.
Dodaj do kaszy z jajkiem i kaszą manną, dodaj szczyptę soli.
Wyrób na gładką masę.
Na rozgrzanym oleju smaż placki z obu stron na złoto.
Podawaj z miodem lub dżemem np. wiśniowym lub z czarnej porzeczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
karolina1869 08.04.2014 19:23
bardzo ciekawe
Andysz 31.10.2013 21:12
bardzo ciekawe;)
Kasia36 07.08.2013 23:04
Ciekawy przepis
traktorek 07.04.2013 11:49
z kaszy jeszcze nie robiłam ale czas to naprawić
ONY_za_kare 28.03.2013 10:14
fajne placuszki
treonina 24.03.2013 13:27
ciekawe :-) muszę spróbować
ankaryba 16.02.2013 21:05
super!!!
Alex_M 12.02.2013 10:40
mmm pyszne
mirosława4 11.02.2013 16:32
ciekawy przepis warty wypróbowania
Anna169Hosz 11.02.2013 11:53
Pomysł wart wypróbowania- zapowiadają się pysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat