Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki Eli z jabłkami i majerankiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
jabłka 800 gram
cebula 2 szt
czosnek ząbki 2 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
jajko 4 szt
mąka pszenna 8 łyżka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia 1 szlanka

Przepis i sposób przygotowania na: Placki Eli z jabłkami i majerankiem

Ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce z małymi oczkami i odcisnąć.Odciśnięty sok z ziemniaków odstawić.Po kilku minutach zlać sok a powstałą skrobię dodać do ziemniaków.Jabłka umyć,obrać ze skórki i usunąć gmiazda nasienne.Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.W razie potrzeby odcisnąć z soku.Cebule zetrzeć na miazgę,czosnek przecisnąć przez praskę.Do utartych ziemniaków dodać jabłka,majeranek,cebulę,czosnek,jajka i mąkę.Doprawić masę solą,pieprzem i dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,nakładać małą chochelką ciasto i smażyć z obu stron,aż placki będą rumiane i chrupkie.Placki kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem,żeby je odsączyć z tłuszczu.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 31.01.2017 12:13
Z jabłkiem i majerankiem. Hu, ciekawe połączenie. Oba składniki lubię, więc trzeba będzie spróbować nowy smak.
gusia1000 08.01.2017 14:08
Dobre na obiad.
gosia561 27.11.2012 23:53
dobre
gosia561 27.11.2012 23:53
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak