Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki dyniowe na słono

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia hokkaido 3 szkl.
cebula średnia
jajko
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki dyniowe na słono

Kroki postępowania

1
Dynię hokkaido umyć, przekroić na ćwiartki, dużą łyżką wydłubać gniazdo nasienne, a miąższ zetrzeć na największych oczkach tarki.
Ja rozdrabniam robotem, dłatego nie obieram skórki, która mięknie w trakcie smażenia.

Do dyni wbić jajka, dodać sól i pieprz oraz obie mąki. Wymieszać i na kilka minut odstawić.
Krok 1 - Placki dyniowe na słono foto
2
Podawać na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany lub greckiego jogurtu.
Krok 2 - Placki dyniowe na słono foto
3
Na patelni rozgrzać olej i układać łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć pod pokrywką na rumiano.
Krok 3 - Placki dyniowe na słono foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak