placki drozdżowe z dżemem

placki drozdżowe z dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • drożdże

    15 g
  • mleko

    3/4 szklanki
  • jaja

    2 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • dżem

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać z letnim mlekiem, wlać do przesianej mąki, wbić jaja, dodać cukier, roztopione masło i szczyptę soli. Wyrobić jednolite, rzadkie ciasto i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak wyrośnie nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć obracając ,żeby nie było ciasto surowe. Można wkroić jabłka tuż przed smażeniem.Posmarować dżemem.Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ALAGOR

23.12.2012 21:51
pyszne

babcia

16.03.2012 07:08
smaczne

Łukasz18

05.11.2011 23:43
świetne

Teresa12

14.09.2011 12:17
pychota

Allice

02.08.2011 13:12
smakowicie wyglądają :)

angelika14

30.06.2011 10:07
smakowite

joanna77

23.05.2011 11:13
mniam

izapozdro

11.05.2011 20:44
pycha

iknkirke

10.03.2011 16:47
Fajne

edyta44

01.02.2011 10:22
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat