Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 duża
ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
mąka 4 łyżki
pietruszka natka
tymianek garść świeżego
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą

SALSA: 1 duża czerwona papryka, 100g oliwek zielonych, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka sosu sałatkowego włoskiego - można zrobić samemu)

Cukinię i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, dodać posiekane zioła, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, wyciśnięty czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem, uformować placuszki (mi wyszło 15) ułożyć na blaszce, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 40 minut (w połowie czasu placuszki obrócić)

Przygotować salsę , wymieszać pokrojoną drobno paprykę, z krążkami oliwek i pozostałymi składnikami, polać plaski przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcela 08.08.2012 23:23
pięknie podane
Konczi 06.08.2012 13:37
podane apetycznie i z tymiankiem - nigdy nie dodawałam ale spróbuję ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak