Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą

Placki cukiniowo ziemniaczane z ziołami i salsą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 duża
  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka

    4 łyżki
  • pietruszka

    natka
  • tymianek

    garść świeżego
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SALSA: 1 duża czerwona papryka, 100g oliwek zielonych, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka sosu sałatkowego włoskiego - można zrobić samemu)

Cukinię i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, dodać posiekane zioła, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, wyciśnięty czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz, dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem, uformować placuszki (mi wyszło 15) ułożyć na blaszce, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni ok 40 minut (w połowie czasu placuszki obrócić)

Przygotować salsę , wymieszać pokrojoną drobno paprykę, z krążkami oliwek i pozostałymi składnikami, polać plaski przed podaniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marcela 08.08.2012 23:23
pięknie podane
Konczi 06.08.2012 13:37
podane apetycznie i z tymiankiem - nigdy nie dodawałam ale spróbuję ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat