Placekz z jagodami

Placekz z jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dkg
  • masło

    15 dkg
  • masło roślinne

    15 dkg
  • jajko

    3 szt
  • cukier puder

    1 łyżka
  • jagody

    0,5 kg
  • skórka cytrynowa

    1/2 cytryny
  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placekz z jagodami

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka, cukier, startą skórkę z cytryny i zagnieść ciasto.Ciasto wsadzić do lodówki na około godzinę. Ciastem wyłożyć tortownice , tak aby pozostał podwyższony brzeg. Podpiec w gorącym piekarniku. Następnie nasypać na gorący placek równą warstwę jagód, na wierzchu ułożyć kratkę z paseczków ciasta , posmarować białkiem i dopiec. Gdy ciasto się zrumieni wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem i jeszcze lekko przyrumienić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

klaklak 05.02.2012 16:36
zapachniało latem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat