Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 10 szt
cebula 3 szt
czosnek 2 zabki
jajko 2 szt
mąka pszenna 1 szkl
pieczarki 500 g
śmietana 18 proc 3/4 szkl
sól do smaka
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym

ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, cebule i czosnek siekamy w blenderze na papkę i dodajemy do utartych ziemniaków ( jezeli puściły dużo wody to trzeba ją odlać) . Dodajemy jajka i mieszamy. Solimy, pieprzymy i dosypujemy mąkę. Im mniej mąki tym placki lepsze. Mieszamy dokładnie i smażymy na rozgrzanej patelni duże placki.

SOS:
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy na odrobinie oliwy w garczku, dodajemy do niej pokrojone niedbale pieczarki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy juz zmiękną nam pieczarki dolewamy wodę tyle ile uważamy za stosowne :) ja wole więcej pieczarek a mniej sosu więc dolewam tak około 3 cm ponad pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Czekamy aż woda z pieczarkami się zagotuje i tak gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy rozrobioną z wodą mąkę i zagęszczamy nasz sos. Jak ktoś lubi może dodać tez odrobinę śmietany. Gotujemy przez chwilkę i sos gotowy!

Układamy usmażony placek na talerzu, połowę polewamy sosikiem i składamy na pół. Z wierzchu tez polewamy. Można posypać koperkiem lub natka pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.07.2013 20:12
jedzonko pierwsza klasa
Dorian 13.06.2013 14:08
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak