Przepis i sposób przygotowania na: Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym
SOS:
Cebulę kroimy w piórka, podduszamy na odrobinie oliwy w garczku, dodajemy do niej pokrojone niedbale pieczarki i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy juz zmiękną nam pieczarki dolewamy wodę tyle ile uważamy za stosowne :) ja wole więcej pieczarek a mniej sosu więc dolewam tak około 3 cm ponad pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Czekamy aż woda z pieczarkami się zagotuje i tak gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy rozrobioną z wodą mąkę i zagęszczamy nasz sos. Jak ktoś lubi może dodać tez odrobinę śmietany. Gotujemy przez chwilkę i sos gotowy!
Układamy usmażony placek na talerzu, połowę polewamy sosikiem i składamy na pół. Z wierzchu tez polewamy. Można posypać koperkiem lub natka pietruszki.