Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ziemniaczany (kugiel)

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
mąka 4 łyżki
sól i pieprz
jajko 2 sztuki
olej odrobina
słonina 3 plastry
łopatka wieprzowa 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ziemniaczany (kugiel)

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce (bądź w maszynie) na małych oczkach. W dużej misce mieszamy ziemniaki, mąkę, jajka i przyprawy (około 2 łyżek soli i pieprzu). Prostokątną brytfankę smarujemy odrobiną oleju (łącznie z bokami). Wlewamy masę. Mięso przyprawiamy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy każdą kostkę w masę ziemniaczaną, tak aby mięso było wystarczająco blisko i daleko od następnego kawałka. Mięso wkładamy tak głęboko aby nie było go widać. Na wierzch układamy pokrojone plasterki słoniny, w takiej samej odległości od siebie co mięso. Tak aby każdy kawałek miał kilka kawałków mięsa oraz słoniny. Pieczemy w 190 stopniach przez około 2 godzin. Podajemy na ciepło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 26.01.2017 11:56
moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak