PLACEK ZIEMNIACZANY A'LA PIZZA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki

  • ziemniaki

    7 średnich
  • jajko

  • sól i pieprz

  • cebula

    mała
  • ząbek czosnku

    mały
  • mąka

Sos

  • śmietana

    3 łyżki, może być też jogurt naturalny
  • majonez

    łyżka
  • koperek suszony

    1/2 opakowania
  • ząbek czosnku

    duży
  • oregano

    szczypta
  • sól

    szczypta
  • papryka ostra mielona

    większa szczypta
  • tymianek

    odrobina

Dodatkowo

  • szynka

    3 duże plastry
  • papryka czerwona

    1/2 średniej
  • pomidor

    średniej wielkości
  • ser żółty starty

    większa garść
  • mozzarella

    tarta, 1/2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieram na tarce. Dodaję jajko i mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać). Doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody.
Przygotowuję sos: śmietanę łączę z majonezem, dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszam.
Smażę 3 duże placki, każdy po kolei. Kiedy będzie złoty z jednej strony, przewracam go i układam składniki: odrobinę serów, szynkę, pomidory, paprykę, na wierzch znowu ser żółty i mozzarellę. Przykrywam i smażę do momentu rozpuszczenia sera.
Gotowe placki polewam wcześniej przygotowanym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat