Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasto

  • drożdże świeże

    40 g
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • masło

    40 g
  • sól do smaku

  • jajko

    1 sztuka

Dodatkowo

  • płatki migdałowe

    1 garść
  • śliwki

    500 g
  • mąka pszenna

    100 g
  • masło

    50 g
  • cukier

    50 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placek ze śliwkami

Drożdże kruszymy do większego naczynia.
Dodajemy ciepłe mleko, mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do reszty składników.
Wyrabiamy mikserem i zostawiamy na min. 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka: mieszamy masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy do uzyskania w miarę sypkiej konsystencji.

Wykładamy do foremki, układamy śliwki, posypujemy płatkami migdałowymi.
Posypujemy kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut do suchego patyczka.


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Ela15 24.02.2017 19:04
pyszne ciasto
adelajda 12.02.2017 15:10
moje ulubione ciasto
Patrycja33 12.02.2017 00:20
pyyyszne ciacho :)
norweska20 11.02.2017 23:59
zawsze mile widziany
Renata9 11.02.2017 21:07
Pyszne ciacho :-)
Bernadeta1 11.02.2017 20:51
bardzo taki lubię, smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat