Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki ciasto
-
drożdże świeże
40 g -
mąka pszenna
3 szklanki -
mleko
1 szklanka -
cukier
1/2 szklanki -
masło
40 g -
sól do smaku
-
jajko
1 sztuka
Dodatkowo
-
płatki migdałowe
1 garść -
śliwki
500 g -
mąka pszenna
100 g -
masło
50 g -
cukier
50 g
Przepis i sposób przygotowania Placek ze śliwkami
Dodajemy ciepłe mleko, mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do reszty składników.
Wyrabiamy mikserem i zostawiamy na min. 30 minut do wyrośnięcia.
Kruszonka: mieszamy masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy do uzyskania w miarę sypkiej konsystencji.
Wykładamy do foremki, układamy śliwki, posypujemy płatkami migdałowymi.
Posypujemy kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut do suchego patyczka.
Komentarze (6)