Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z serem i szynką.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna półtorej szklanki
masło lub margaryna 10 dag
sól pół łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 kopiaste łyżeczki
ser żółty 10 dag
wędlina 5 dag
jajko 2 sztuki
mleko pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z serem i szynką.

1. Mąkę wsypać do miski,dodać proszek do pieczenia,sól,paprykę i masło,rozetrzeć palcami,aż będą małe grudki,dodać starty na dużych oczkach ser i drobno pokrojoną wędlinę.
2.Jajka roztrzepać i z mlekiem dodać do mąki,wymieszać łyżką na jednolite ciasto.
3.Ciasto przełożyć do tortownicy posmarowanej masłem,o średnicy 23 cm.Piec około 45 minut,w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 18.12.2016 08:27
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 22:11
Fajny placek.
Habibi 05.02.2015 16:01
W mojej rodzinie piecze się coś podobnego (czasem z dodatkami, innym razem bez nich) - nazywa się to plackiem sodowym i lubimy czasem zjeść go jako przekąskę, albo zamiast śniadanka/kolacji :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak