Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rumem i bezami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
cukier 7 łyżek
mąka 7 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
herbata 3 torebki
rum 1 szkl.
spirytus
masa
mleko 1 szkl.
cukier 15 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
żółtko jajek 3 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka 1 łyżka
bezy 2 paczki
masło 1 kostka
kokos 3 łyżki
czekolada 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rumem i bezami

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Mąki i proszek do pieczenia połączyć razem i pomału dodawać do piany. Na koniec dodać kakao. Upiec biszkopt, następnie przekroić go i pączkować 1 szklanką esencji herbaty z 3 torebek, połączyć z szklanką rumu + spirytus ma być tego ok 1/2 litra.
Masa:
Ze składników na masę ugotować budyń, następnie utrzeć masło i dodawać budyń. Do tego dodać 3 łyżki startej czekolady i 3 łyżki kokosu.
Placek przekroić na połowę, napączować i posmarować masą, ułożyć bezy. Na bezy drugą połowę masy i drugą część placka napączowanego. Na górę placka asa i potarta czekolada.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

chelsi 31.08.2012 19:37
pyyyysznyuyyy
anoosia 03.08.2012 14:39
super:)
ziutula
ziutula 21.07.2012 22:56
trochę pracy, ale warto dla smaku i jakości...
Justyna87 11.07.2012 13:45
świetny
bartek8585 21.06.2012 23:24
na pewno pyszzny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak