Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rabarbarem i kruszonką

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Proste ciasto, puszyste jak biszkopt, a w nim zatopione cząstki kwaśnego rabarbaru. Wierzch pokrywa słodka i chrupiąca kruszonka, która idealnie tutaj pasuje. Polecam!

Składniki:

Ciasto:

jajko 5 szczypt
cukier 0.75 szklanki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masło/margaryna 200 gramów
sól 1 szczypta
rabarbar 4 sztuki

KRUSZONKA:

masło 82% 50 gramów
mąka pszenna 0.5 szklanki
migdały w płatkach 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie ciasta:

1
Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Na końcu dodać płatki migdałów. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Krok 1 - Placek z rabarbarem i kruszonką foto
2
Masło rozpuścić i odstawić, aby przestygło. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Stale ucierając, wlewać rozpuszczone masło cienkim strumykiem. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na najniższych obrotach miksera zmiksować. Wylać ciasto do formy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć rabarbar pokrojony na 1 cm kawałki, wciskając je w ciasto.
Krok 2 - Placek z rabarbarem i kruszonką foto
3
Na wierzchu rozsypać schłodzoną kruszonkę. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 min. Smacznego :)
Krok 3 - Placek z rabarbarem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak