Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z prowansji

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
sól 1 łyżeczka
woda 8 łyżek
oliwa 9 łyżek
bekon 5 dag
cebula 1 sztuka
orzechy włoskie 2 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
cukinia 1 sztuka
szałwia kilka liści
żurawina
drożdże 1 łyżeczka
czarne oliwki 5 dag
papryka czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z prowansji

Mąkę, drożdze1 i sól wymieszaj z wodą i 6 łyżkami oliwy. Zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Bekon pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Żurawinę pokrój, a orzechy rozdrobnij. Bekon, cebulę i orzechy podduś na oliwie. Odstaw na 15 - 20 minut. Cukinię opłucz i pokrój w kostkę. Czerwoną paprykę pokrój na 4 części i pokrój na cienkie paski. Formę do tarty nasmaruj tłuszczem. Posyp formę mąką i przełóż do niej ciasto. Na cieście ułóż oliwki, cukinię i paprykę. Posyp szałwią i skrop oliwą z oliwek. piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak