Placek z porem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drodże,

    10 dag.
  • cukier

    2 łyżeczka
  • sól

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku

Farsz

  • ogórki kiszone

    6 sztuki
  • por

    2 sztuki
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • parówki

    8 sztuk

sos

  • musztarda

    3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek z porem foto
Drożdże rozrabiamy z cukrem w pół szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy 250 ml. wody i mąkę, sól i zioła. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Placek z porem foto
Pora kroimy w krążki, parówki także, ogórki kroimy w kostkę. Podsmażamy pora i parówki lekko na oleju.
Krok 3 - Placek z porem foto
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i smarujemy sosem przygotowanym z musztardy, koncentratu i jogurtu.
Krok 4 - Placek z porem foto
Na ciasto wykładamy farsz z wymieszanych wcześniej parówek z porem, ogórkami i odcedzonym groszkiem. Pieczemy ok 30 minut w temp.180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 21.10.2015 09:07
ciekawy przepis
Kejti 05.10.2014 00:20
Ciekawy placuszek :-)
Margo1 28.09.2014 11:42
Nie robiłam takiego
Stenka 14.09.2014 20:37
ciekawa jestem smaku
Kasnaj 14.09.2014 12:18
fajne są one
kuklik 14.09.2014 11:51
placek wytrawny super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat