Placek z masą makową i orzechową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6 szt
  • mąka

    6 łyżek
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

Masa śmietankowa

  • śmietana kremowa 30%

    330 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka

Masa makowa

  • masa makowa

    400 g
  • białko

    3 szt
  • jajko

    1 szt
  • margaryna

    1/2 kostki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • bakalie

    20 dag
  • miód

    2 łyżki
  • mleko

    1/2 szkl
  • cukier

    100 g

Masa orzechowa

  • orzechy włoskie

    15 dag
  • mleko

    1/2 szkl
  • margaryna

    20 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • żółtko jajek

    3 szt
  • spirytus

    1/2 kieliszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek z masą makową i orzechową foto
Białka ubić z cukrem dodać żółtka i make z proszkiem do pieczenia. Masę wylać na blachę i upiec do "suchego patyczka" . Po ostudzeniu przekroić na pół lub upiec dwa.
Krok 2 - Placek z masą makową i orzechową foto
Wszystkie składniki masy makowej zagotować .
Krok 3 - Placek z masą makową i orzechową foto
Gorącą masę rozsmarować na biszkopcie i zostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Placek z masą makową i orzechową foto
Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku i ostudzoną.
Krok 5 - Placek z masą makową i orzechową foto
Masę rozsmarować na masie makowej. Wstawić do losówki
Krok 6 - Placek z masą makową i orzechową foto
Zmielone orzechy zalać mlekiem ,zagotować i ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodać żółtka , orzechy i spirytus.
Krok 7 - Placek z masą makową i orzechową foto
Masę orzechową rozsmarować na śmietankowej. Przykryć drugim biszkoptem i polać polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat