Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z maminego brulionu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 6 szt.
margaryna 1,5 kostki
mąka pszenna 60 dkg
proszek do pieczenia 3 łyżki
kakao 2 łyżki
Piana:
białko 6 szt.
cukier kryształ 1 szkl.
kokos 10 dkg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
DODATKOWO:
wiśnie 1 litr
polewa czekoladowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z maminego brulionu

Z żółtek, margaryny, mąki i proszku zagnieść ciasto kruche. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i wstawić na noc do lodówki. Blachę (24/32 cm) natłuścić masłem. Wyłożyć pierwszą część ciasta, na to dać smażone wiśnie, zatrzeć na grubej tarce ciasto ciemne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać do tego kokos, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i wylać na starte ciasto ciemne. Na pianę zetrzeć ciasto jasne. Piec 35 minut w temp. 190- 200 stopni. Po upieczeniu gorące polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak