Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jabłkami i wiórkami kokosowymi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 125 g
wiórki kokosowe 200 g
cukier puder 100 g
jajko 2 szt
białko 1 szt
jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 1 i 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżecz
cukier wanilinowy 1 op
jabłka 1 kg
cukier 2 łyż
cynamon 1 łyżecz
budyń waniliowy 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jabłkami i wiórkami kokosowymi

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka i zalać 3 szklankami wody. Wsypać 2 łyżki cukru i cynamon. Zagotować.
Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 1/2 szklanki cukru. Białka ubijać na sztywną pianę, wsypując 1/2 szklanki cukru. Do utartych żółtek wlać 6 łyżek wody i wymieszać. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blachę i piec 35-40 minut w temp 170C.
Ugotowane jabłka wyjąć z wody i ugotować na niej 2 budynie.
Margarynę roztopić, po czym wsypać wiórki kokosowe i cukier puder. Ciągle mieszając, zrumienić i ostudzić. Wbić 2 jajka oraz 1 białko i wymieszać.
Na upieczony biszkopt wyłożyć jabłka, ugotowany budyń waniliowy i masę kokosową. Ciasto włożyć do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 20.03.2013 07:36
musi być dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak