Placek z jabłkami i kakao

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    25 dag
  • margaryna

    25 dag
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • mąka

    3 szklanki
  • żółtka

    6 sztuk
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    1,5 szklanki
  • Piana:

  • cukier

    3/4 szklanki
  • kisiel truskawkowy

    1 sztuka
  • białka

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wbić żółtka do miski, dodać margarynę, cukier i śmietanę i dokładnie wyrobić rękoma. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Większą część ciasta wyrobić do wysmarowanej margaryną brytfanny. Mniejszą na chwilkę odstawić. Jabłka umyć, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przysypać cukrem, wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie kisiel w proszku. Wyłożyć na jabłka. Pozostawioną połowę ciasta przepołowić na pół. Żółtą część wyłożyć na placek, odrywając od ciasta po trochu i rzucać na pianę. Do drugiej połowy dodać kakao i ugniatać aż ciasto będzie czarne. Zrobić to samo co z częścią żółtą. Takie ciasto włożyć do piekarnika na 180 st. i piec ok. 50 minut. Polecam.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 15.12.2014 09:39
bardzo fajne ciasteczko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat