Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jabłkami i kakao

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 25 dag
margaryna 25 dag
śmietana 18 proc 3 łyżki
mąka 3 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1 kg
cukier 1,5 szklanki
Piana:
cukier 3/4 szklanki
kisiel truskawkowy 1 sztuka
białko 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jabłkami i kakao

Wbić żółtka do miski, dodać margarynę, cukier i śmietanę i dokładnie wyrobić rękoma. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Większą część ciasta wyrobić do wysmarowanej margaryną brytfanny. Mniejszą na chwilkę odstawić. Jabłka umyć, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przysypać cukrem, wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie kisiel w proszku. Wyłożyć na jabłka. Pozostawioną połowę ciasta przepołowić na pół. Żółtą część wyłożyć na placek, odrywając od ciasta po trochu i rzucać na pianę. Do drugiej połowy dodać kakao i ugniatać aż ciasto będzie czarne. Zrobić to samo co z częścią żółtą. Takie ciasto włożyć do piekarnika na 180 st. i piec ok. 50 minut. Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.12.2014 09:39
bardzo fajne ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak