Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jabłkami i galaretką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
mleko 1/2 l
cukier 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyż.
mąka pszenna 1 łyż.
masło 1 kostka
galaretka cytrynowa 3 szt.
jabłka 5 szt.
woda 3 szkl.
wiórki kokosowe 100 g
cukier 3 łyż.
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jabłkami i galaretką

Kroki postępowania

1
Wszystkie cytrynowe galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody.Do gorącej galaretki dodaję obrane i starte jabłka na tarce o dużych oczkach, dokładnie mieszam. Kiedy masa zaczyna gęstnieć wtedy wykładam ją na biszkopt. W 1 szklance rozrabiam cukier, cukier waniliowy i obydwa rodzaje mąki, resztę mleka zagotowuję. Wlewam mieszankę budyniową na gorące mleko i gotuję gęsty budyń. Ucieram masło, dodaję po łyżce ostudzony budyń.
Krok 1 - Placek z jabłkami i galaretką foto
2
Krem budyniowy wykładam na masę jabłkową. Wierzch posypuję krokantem wykonanym z podprażonych wiórek kokosowych z cukrem i masłem.
Krok 2 - Placek z jabłkami i galaretką foto
3
Ciasto wkładam na 1-2 godziny do lodówki.
Krok 3 - Placek z jabłkami i galaretką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 06.11.2012 12:13
ale super wygląda i pewnie tak smakuje
angelika14 06.11.2012 11:07
zjadłabym z chęcią nawet 2 kawałki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak