Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z grysikiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z grysikiem

Składniki:

margaryna 15 dag
mąka 3 szklanki
cukier 1 szkl
miód 1 łyżka
żółtka 3 szt
soda oczyszczona 1/2 łyżki
woda 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1
sól szczypta

Masa:

mleko 1/2 litra
grysik 4 łyżki
masło 30 dag
cukier puder 25-30 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtka 2 szt
powidła

Wszystko dokładnie zarobić, posiekać nożem. Podzielić na 3 części. Upiec 3 placki na rumiany kolor (ciasto upieczone jest twarde).
Ugotować mleko z grysikiem, masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać stopniowo zimny grysiki, dalej ucierać na puszystą masę, dodać powidła. Smarować placki. Polać ulubioną polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banditka 01.10.2010 09:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak