Placek z grysikiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:

margaryna 15 dag
mąka 3 szklanki
cukier 1 szkl
miód 1 łyżka
żółtka 3 szt
soda oczyszczona 1/2 łyżki
woda 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1
sól szczypta

Masa:

mleko 1/2 litra
grysik 4 łyżki
masło 30 dag
cukier puder 25-30 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
żółtka 2 szt
powidła

Wszystko dokładnie zarobić, posiekać nożem. Podzielić na 3 części. Upiec 3 placki na rumiany kolor (ciasto upieczone jest twarde).
Ugotować mleko z grysikiem, masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać stopniowo zimny grysiki, dalej ucierać na puszystą masę, dodać powidła. Smarować placki. Polać ulubioną polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
banditka 01.10.2010 09:02
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat