Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z gruszkami i orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
cukier puder 2/3 szklanki
jajko 4 sztuki
margaryna w kostce 100 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie 20 połówek
zmielone migdały 20 gram
dżem malinowy 13 łyżeczek
tłuszcz do formy
gruszki 7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z gruszkami i orzechami

Białka oddzielić od żółtek.Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.Białka ubić na sztywną pianę.Do utartej margaryny dodawać na przemian mąkę i pianę z białek, dokładnie wymieszać.Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne.Zagotować litr wody, włożyć owoce i gotować przez 3 minuty.Odcedzić, wystudzić.Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.Na wierzchu ułożyć owoce wybrzuszeniem do dołu.W każde wgłębienie w gruszce włożyć łyżeczkę dżemu, posypać migdałami i ułożyć orzechy.Piec w temp.180 stopni przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 07.06.2013 12:46
ciekawy smak
Zdzisław 02.09.2012 13:40
ale smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak