Placek z borówkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • g masła albo margaryny

    200
  • jajko

    3
  • czubata szkl. cukru zwykłego

    1
  • szkl. mąki pszennej luksusowej

    1,5
  • czubate łyżki mąki ziemniaczanej

    2
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    1
  • łyżeczki soli

    1/3
  • 0,5 szkl. cukru pudru + sok z połowy cytryny)

    lukier:
  • 1 łyżeczka masła + 1-2 łyżki bułki tartej

    do formy:
  • borówki amerykańskie

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąki przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Masło rozpuścić i przestudzić. Stopniowo wlewać je do ubitych jaj cały czas miksując. Następnie dodać mąkę i wymieszać dokładnie całość łyżką. Formę (piekłam w tortownicy śr.32 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką. Wlać ciasto. Na wierzch wyłożyć opłukane i dokładnie osączone borówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok. 40 min., przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeszcze ciepłe polać lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem soku cytrynowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 14.09.2015 22:12
chętnie bym zjadła
Magula 11.06.2012 12:58
alez to apetycznie wygląda
Miki 19.05.2012 23:46
super
BozenA 04.03.2012 11:07
mniam!
BozenA 04.03.2012 11:07
mniam!
romanrafal 04.01.2011 17:27
pycha
bogumiła3 12.09.2010 00:29
Mniam!
Lidia11 03.09.2010 00:26
to coś dla mnie kocham borówki w każdej ilości i w każdej postaci
cukiereczek 01.09.2010 08:12
Smaczcnie wyglądający placek borówkowy
Margo1 07.08.2010 10:10
Nie jadłam, ale się ładnie prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat