Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z bezami i polewą krówką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
kartoflanka 3 łyżki
krupczatka 3 łyżki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
budyń śmietankowy 2
mleko 750 ml
margaryna 1,5 kostki
cukier 1/2 szklanki
krówki 200 g
woda 3 łyżki
bezy 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z bezami i polewą krówką

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie nie przerywając ubijania dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie dodawać do ubitej piany mieszając delikatnie. Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok. 30 minut w 180oC. Budynie ugotować w ¾ l mleka i ½ szklanką cukru. 1 kostkę margaryny utrzeć na puszysto, a następnie dodawać ostudzony budyń i ucierać nadal na jednolitą masę(krem). Na biszkopt kładziemy krem, następnie równo układamy bezy. Bezy polewamy ciepłą polewą przygotowaną następująco: krówki, ½ kostki margaryny i 3 łyżki wody umieszczamy w garnku i roztapiamy na małym ogniu aby składniki się połączyły i stworzyły gładką masę. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy bezy lekko zmiękną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

24.11.2013 19:54
pyszne i proste
JOANNA16 30.05.2013 21:24
mniam wygląda pysznie aż by się zjadło
Adamorek 25.01.2013 22:07
ale smakołyki
marta19 25.01.2013 21:57
pysznie wygląda
malaczarna23 25.01.2013 21:29
szkoda że nie ma zdjęcia ciasta w całości albo chociaż w przekroju

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak