Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek wiśniowo-migdałowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
cukier waniliowy 32 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
mąka tortowa 1,5 szklanki
śmietana 3 łyżki
marmolada 50 dkg
płatki migdałowe 1 szklanka
białko 1 sztuka
cukier kryształ 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek wiśniowo-migdałowy

Kroki postępowania

1
* Użyłam marmolady wiśniowej.
Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej połowę cukru, połowę cukru waniliowego, sól, śmietanę (użyłam 30%), proszek do pieczenia, żółtko i mąkę. Szybko zagnieść gładkie ciasto.
Krok 1 - Placek wiśniowo-migdałowy foto
2
Ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i posypanej mąką foremki (23x27 cm).
Krok 2 - Placek wiśniowo-migdałowy foto
3
Na cieście rozłożyć marmoladę (użyłam domowej marmolady wiśniowej).
Krok 3 - Placek wiśniowo-migdałowy foto
4
Białko ubić na sztywno.
Krok 4 - Placek wiśniowo-migdałowy foto
5
Powoli dosypywać do niego resztę cukru i cukru waniliowego. Ubijać kilka minut. Do piany wsypać płatki migdałowe, wymieszać łyżką.
Krok 5 - Placek wiśniowo-migdałowy foto
6
Masę wyłożyć na marmoladę.
Krok 6 - Placek wiśniowo-migdałowy foto
7
Ciasto piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
Krok 7 - Placek wiśniowo-migdałowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 14.04.2014 16:31
Moje smaczki. Pyszne
Rysia 14.04.2014 16:31
Lubię takie delikatne,cieniutkie ciasta.To bardzo mi odpowiada.
Megg 14.04.2014 13:35
pyszniutkie takie ciasto
fotoviderek 14.04.2014 13:25
Moje smaki, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak