Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek twarogowo-cytrynowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
twaróg 200 g
margaryna 1/2 kostki
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 2 szkl
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
cytryna 1 szt
sól 1 szczypta

Porada

Upieczone ciasto można polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek twarogowo-cytrynowy

Kroki postępowania

1
Twaróg ścieramy na tarce o małych oczkach. Cytrynę dokładnie myjemy i wycieramy. Ścieramy na tarce skórkę, uważając aby nie zetrzeć białej części cytryny.
Krok 1 - Placek twarogowo-cytrynowy foto
8
Miękko margarynę kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy z cukrem i jajkami na gładką masę.
Krok 2 - Placek twarogowo-cytrynowy foto
9
Do masy dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy twaróg, skórkę i wyciskamy sok z połowy cytryny.
Krok 3 - Placek twarogowo-cytrynowy foto
10
Ciasto dokładnie mieszamy. Przelewamy do keksówki. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Krok 4 - Placek twarogowo-cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 23.03.2015 11:13
super ciacho
mysza75 01.03.2015 22:32
ale pyszności mniam do kawy
gosiag 01.03.2015 20:07
super babeczka
agnieszka214 01.03.2015 19:33
bardzo smaczne do herbatki lub kaaawki
Agata3 01.03.2015 18:00
uwielbiam taką babeczke do kawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak