Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek truskawkowe z galaretką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 szt
cukier 5 łyżki
mąka 5 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mleko 0,5 l
żółtko jajek 2 szt
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek truskawkowe z galaretką

Wyk. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Upiec.
Krem: Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki i rozpuścić w nim mąkę i żółtka, resztę mleka zagotować z cukrami, jak zakipi wlać powstały budyń , doprowadzić do wrzenia.
Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu, dać do schłodzenia.
Utrzeć kostkę masła i połączyć z zimnym budyniem.
Do formy dać biszkopt, wyłożyć na niego krem, poukładać truskawki (ok. 70 dag) i zalać tężejącą galaretką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 21.07.2011 08:55
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak