Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek tortilla pszenno-kukurydziana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka kukurydziana 1 szklanka
smalec 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda letnia 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek tortilla pszenno-kukurydziana

W dużej misce przesiewam mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaję smalec i mieszam. Następnie w środku robię nieckę i wlewam letnią wodę. Mieszam palcami wyrabiając ciasto. Z ciasta formuję kulkę, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinkę. Następnie ciasto dzielę na mniejsze kulki. Na blacie rozsypuję szczyptę mąki i małe kulki rozwałkowuje na placki. Tak przygotowane placki prażę na suchej patelni po kilka minut z każdej strony do pierwszych oznak zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.01.2013 23:28
bardzo ciekawy przepis,muszę koniecznie wypróbować
pacpaw 11.08.2012 09:31
ta kupowana tortilla jest zdecydowanie bardziej elastyczna. trzeba pomyśleć aby taką też upiec
caralajna 11.08.2012 06:22
raz robiłam i mi nie wyszły, ale warto próbować dalej
kuklik 06.08.2012 18:49
i jeszcze jakaś sałatka i kolacja gotowa
Puszcza 06.08.2012 15:13
dobry pomysl zeby robic samemu
Katarzyna/kate1980 04.08.2012 23:08
ciekawa
Ewa6274879 04.08.2012 00:09
zawsze kupuję gotowe, czas najwyższy zacząć je robić samemu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak