Przepis i sposób przygotowania na: Placek szwedzki
3 jajka
1 szkl cukru pudru
1 margaryna
1 cukier waniliowy
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki kakao
1 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich
1 kg jabłek prażonych (cukier wg uznania w zależności jak kwaśne są jabłka)
Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać margarynę i siekać nożem. Gdy składniki się połączą dodać 3 żółtka, cukry i proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystkie składniki szybko zarobić i podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i wyrobić. Ciasto jasne schłodzić w lodówce a ciemne w zamrażalniku.
Jasnym ciastem wylepić dno dużej blaszki, posmarowanej masłem. Podpiec w piekarniku w 200st na złoty kolor. Następnie gdy lekko przestygnie wyłożyć na nie jabłka. 1/2 ciemnego ciasta zetrzeć na jabłka, posypać orzechami. Na to wyłożyć pianę ubitą z białek z 1 łyżką cukru. Na pianę zetrzeć drugą część ciemnego ciasta. Placek piec w temp. 180 stopni do czasu aż ciasto będzie odchodziło od blaszki.