Placek szpinakowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    30 dkg
  • półtora szklanki mąki

  • pół szklanki wody gazowanej

  • dwie łyzeczki proszku do piecz

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • olej

    1/4 szkl.
  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak rozmrozić, wlać kilka łyżek oleju na patelnię i przesmażyć, nie przykrywając, bo straci kolor.Kto lubi, może do smażenia szpinaku dodać drobno pokrojony czosnek lub cebulę. Doprawić solą i pieprzem, wystudzic. W misce roztrzepać widelcem jajka, mieszając dodać olej i połowę wody.Dodać przestudzony szpinak, wymieszać. Stopniowo, mieszając , wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, dodać resztę wody i szczyptę soli.Jeśli ciasto będzie za gęste, dodac więcej wody. Wysmarować dno naczynia tłuszczem, wlać ciasto i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 15 minut na 600 W ( wtedy ma piękny kolor), albo do piekarnika na pół godziny na 175 C. Można jeść na ciepło i na zimno. Dobry jest z sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kwiatek673 22.07.2014 13:47
uwielbiam ten placek <3
alaaa 16.08.2012 21:20
takich pyszności nie robiłam
Barbara33 14.03.2012 13:38
fajny
Izabela/bella81 15.05.2011 10:57
świetny
kanu83 29.03.2011 20:10
Uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat