Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek rabarbarowy z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
drożdże 4 dag
mleko 2-3 szkl.
cukier 20 dag
jajko 2 szt.
skórka z cytryny 2 łyżeczki
rabarbar 1 kg
cukier wanilinowy 2 op.
twaróg 30 dag
śmietana 1/2 szkl.
sól
kisiel truskawkowy 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek rabarbarowy z serem

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z 4 łyżkami cukru, dodać do wyrośniętego rozczynu razem z resztą mleka, przesianą mąką, łyżeczką skórki z cytryny i szczyptą soli. Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę, odstawić w ciepłe miejsce. Rabarbar pokroić. Dodać cukru do smaku i dusić w małej ilości wody, aż się rozgotuje. Wymieszać z kisielem. Na cieście rozłożyć równomiernie rabarbar. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Twaróg utrzeć ze śmietaną, resztą cukru, łyżeczką skórki z cytryny i cukrem waniliowym na gładką masę. Przełożyć do szprycki cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Ostudzone ciasto udekorować masą serową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 20.10.2011 16:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak